Groch Żółty Cały 5 KG na Siew i Grochówkę Ekologiczny

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 59,00 zł

Cena regularna:

59.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Zagroda Boryny
Kod produktu: EKO-5903938065491

Opis

 
 

 

 

Groch żółty pełnowartościowy cały BIO 5 Kg

 Doskonały do wszelkich potraw takich jak grochówka, groch z kapustą oraz jako nadzienie do pierogów, past do chleba, pasztetów itp. Z grochu wychodzą również znakomite: puree, pasty kanapkowych, a także wegetariańskie burgery czy gulasz.

Dzięki swoim właściwościom odżywczym groch żółty stanowi znakomity zamiennik mięsa w diecie roślinnej. Posiłki na bazie grochu są bardzo sycące i doskonale sprzyjają odchudzaniu.

Groch jest bezcennym źródłem białka roślinnego oraz węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B, żelaza, magnezu oraz innych cennych składników mineralnych. Usprawnia trawienie oraz neutralizuje zakwaszające działanie pokarmów.

Groch wyhodowany został w naszym rodzinnym gospodarstwie bez użycia sztucznych nawozów i oprysków.

  


 




Nasze pola rodzą i plonują tylko siłami natury

Przy uprawie nasz groch miał tylko ziemię, słońce, wodę deszczową oraz dużo serca włożonego w pracę.

 

 


  

Przepis na Kotlety z grochu żółtego z cebulką i majerankiem

Składniki (ok. 8 sztuk):


• 1 szklanka grochu żółtego (całego)
• 1 duża cebula, drobno posiekana
• 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
• 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych
• 1 jajko (lub 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody – wersja wegańska)
• 1 łyżeczka majeranku
• sól, pieprz, (opcjonalnie: papryka wędzona, kminek)
• olej do smażenia lub pieczenia

 

Wykonanie:

  1. Groch przepłucz, namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości (ok. 50–60 minut). Odcedź i lekko ostudź.

  2. Zblenduj groch na zwartą masę – może być lekko grudkowata.

  3. Dodaj cebulę (podsmażoną lub surową), czosnek, przyprawy, jajko i bułkę tartą.

  4. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka – dodaj jeszcze trochę bułki tartej.

  5. Uformuj kotlety i opcjonalnie obtocz je w bułce tartej.

  6. Smaż na złoto z obu stron lub piecz przez 25 minut w 200°C, przewracając w połowie pieczenia.

  7. Podawaj na ciepło lub zimno – z dipem, sosem pomidorowym albo w bułce jako burger.

 


 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 315 kcal

Białko: 21,0 g

Błonnik: 15,0 g

Węglowodany: 50 g

Cukry: 2,0 g

Tłuszcz: 1,5 g

 




 

 

 

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl