KASZA Gryczana WYBORNA Niepalona BIO od Boryny 5 KG
Opis
Kasza Gryczana BIO Niepalona Pełnowartościowa 5 Kg
Najbardziej wartościowa ze wszystkich kasz wytwarzanych z Gryki. Wyśmienity łagodny niepalony smak - prosto z natury
Przepyszna Kasza Gryczana z własnej Gryki wyhodowanej w naszym rodzinnym gospodarstwie ekologicznym bez użycia sztucznych nawozów i oprysków. Obszar zasiewu wynosił tylko 10 hektarów. Pole znajduje się w Knopinie w woj. warmińsko-mazurskim na kolonii w totalnej dziczy z dala od spalin samochodowych i przemysłowych. Grykę obłuskujemy na świeżo małymi partiami w tradycyjnym polskim obłuskiwaczu żarnowym.
Kasza Gryczana Niepalona - Źródło zdrowia i Składników odżywczych
Kasza gryczana niepalona nie zawiera glutenu, ma bardzo niski indeks glikemiczny oraz reguluje poziom cukru we krwi, Reguluje i poprawia działanie układu trawiennego, zapobiega chorobom serca, redukuje poziom cholesterolu, ma działanie antynowotworowe oraz antydepresyjne. Bogactwo magnezu zawarte w gryce wspomaga regenerację mięśni.
Wsparcie dla układu pokarmowego
Wysoka zawartość błonnika ma bardzo duży dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy. Błonnik poprawia pracę jelit oraz scala wtórne kwasy żółciowe.
Działanie przeciw nowotworowe
Zawarte w gryce związki antyoksydacyjne przeciwdziałają pojawianiu się komórek nowotworowych oraz wolnych rodników chroniąc również DNA przed uszkodzeniami.
Stabilizacja poziomu glukozy
Składniki zawarte w kaszy gryczanej pomagają utrzymywać na odpowiednim poziomie poziom glukozy we krwi oraz redukują oporność na insulinę poprawiając jednocześnie trawienie.
Wsparcie dla serca
Gryka wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Duża ilość błonnika redukuje poziom cholesterolu oraz pozytywnie stymuluje układ krążenia, metabolizm tłuszczu oraz funkcjonowanie czerwonych krwinek.
Czystość biologiczna naszych upraw przewyższa polskie normy ekologiczne gdyż nie stosujemy nawet tych nawozów i oprysków,
które są dopuszczone w rolnictwie ekologicznym.
Nasze pola rodzą i plonują tylko siłami natury.
Przy uprawie nasza gryka miała tylko ziemię, słońce, wodę deszczową oraz dużo serca włożonego w pracę.