MĄKA Orkiszowa Ekologiczna na Bułki i Ciasta typ 550 5KG
Opis
Mąka Orkiszowa ekologiczna na Bułki i Ciasta typ 550 5 kg
Najczystsza Prawdziwa Mąka Orkiszowa do wypieku przepysznych ciast, biszkoptów oraz chrupiących bułek a także do naleśników, placków itp.
Mąkę zmieliliśmy z naszego własnego orkiszu wyhodowanego w naszym rodzinnym gospodarstwie ekologicznym bez użycia sztucznych nawozów i oprysków. Orkisz mielimy na świeżo małymi partiami w tradycyjnym polskim młynie żarnowym
Nasza Mąka jest tym samym produktem, który sypały na stolnice nasze Prababcie. Zrobiona jest tylko z jednego składnika: przemielonego Bezglifosatowego Orkiszu i nie zawiera żadnych dodatków. Nie ma w niej kwasu askorbinowego, przeciwzbrylaczy, wybielaczy ani konserwantów.
Po otwarciu worka koniecznie proszę powąchać jaki ma cudowny zapach świeżego ziarna. Smacznego :)
Odmiana orkiszu: Schwabenkorn
Orkisz - Starożytna odmiana pszenicy
Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nigdy nie została poddana żadnym modyfikacjom i dlatego jest dużo zdrowsza dla ludzi niż pszenica zwyczajna.
Pszenica orkisz jest bogatym źródłem witamin oraz żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu tryptofan. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera o wiele większą ilość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla układu krążenia oraz dużo fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, hamują procesy alergiczne, wzmacniają odporność. Orkisz jest lekkostrawny i poprzez wysoką zawartość błonnika powoduje na długo uczucie sytości oraz dobre samopoczucie, dając organizmowi mnóstwo energii nawet w stanach zmęczenia.
Czystość biologiczna naszych upraw przewyższa polskie normy ekologiczne gdyż nie stosujemy nawet tych nawozów i oprysków,
które są dopuszczone w rolnictwie ekologicznym.
Nasze pola rodzą i plonują tylko siłami natury.
Przy uprawie nasz orkisz miał tylko ziemię, słońce, wodę deszczową, obornik od naszych krów oraz dużo serca włożonego w pracę.