Mąka Gryczana 10 KG Wyborna Niepalona Pełnoziarnista BIO
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Mąka Gryczana BIO Niepalona Pełnowartościowa 10 Kg
Najbardziej wartościowa ze wszystkich mąk wytwarzanych z Gryki. Wyśmienity łagodny niepalony smak - prosto z natury
Mąka gryczana ma identyczny smak i właściwości jak kasza gryczana. Możemy spożywać ją jako dodatek do mięs, pasztetów, zup, sosów, musli lub jogurtów. Można również używać ją do wypieku przepysznego prozdrowotnego i bezglutenowego chleba gryczanego. Doskonale sprawdza się jako panierka do obtaczania potraw.
Mąka gryczana zrobiona tylko i wyłącznie z naszej własnej Gryki wyhodowanej w rodzinnym gospodarstwie ekologicznym bez użycia sztucznych nawozów i oprysków. Pole znajduje się w Knopinie w woj. warmińsko-mazurskim na kolonii w totalnej dziczy z dala od spalin samochodowych i przemysłowych. Grykę obłuskujemy na świeżo malutkimi partiami. Mąka ma wyjątkowy aromat i smak ponieważ pozwoliliśmy naszej gryce rosnąć tak jak za dawnych lat w bogatym towarzystwie różnorodnych ziół polnych.
Smacznego : )
Mąka Gryczana Niepalona - Źródło zdrowia i Składników odżywczych
Mąka Gryczana Niepalona nie zawiera glutenu, ma bardzo niski indeks glikemiczny oraz reguluje poziom cukru we krwi oraz działanie układu trawiennego. Zapobiega chorobom serca, redukuje poziom cholesterolu, ma działanie antynowotworowe oraz antydepresyjne. Bogactwo magnezu zawarte w gryce wspomaga regenerację mięśni.
Wsparcie dla układu pokarmowego
Wysoka zawartość błonnika ma bardzo duży dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy. Błonnik poprawia pracę jelit oraz scala wtórne kwasy żółciowe.
Działanie przeciw nowotworowe
Zawarte w gryce związki antyoksydacyjne przeciwdziałają pojawianiu się komórek nowotworowych oraz wolnych rodników chroniąc również DNA przed uszkodzeniami.
Stabilizacja poziomu glukozy
Składniki zawarte w mące gryczanej pomagają utrzymywać na odpowiednim poziomie poziom glukozy we krwi oraz redukują oporność na insulinę poprawiając jednocześnie trawienie.
Wsparcie dla serca
Gryka wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Duża ilość błonnika redukuje poziom cholesterolu oraz pozytywnie stymuluje układ krążenia, metabolizm tłuszczu oraz funkcjonowanie czerwonych krwinek.
Przepis na Placki z mąki gryczanej (na słono lub słodko)
Składniki (na ok. 6 małych placków):
- 1 szklanka mąki gryczanej niepalonej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki wody (lub mleka roślinnego/krowiego)
- 1 łyżka oliwy lub oleju (plus odrobina do smażenia)
- 1/2 łyżeczki soli
- (opcjonalnie: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – dla bardziej puszystych placków)
- (opcjonalnie: przyprawy na słono: zioła, pieprz, czosnek lub na słodko: cynamon, wanilia, banan)
Wykonanie:
- W misce wymieszaj mąkę, sól i ewentualnie proszek do pieczenia.
- Dodaj jajko i stopniowo wlewaj wodę, mieszając, aż masa będzie gładka i dość gęsta (jak na naleśniki).
- Dodaj oliwę i ewentualnie przyprawy/dodatki.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Nakładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu ok. 2-3 minuty z każdej strony – aż będą złociste.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami:
na słono: hummus, jajko, warzywa, twarożek
na słodko: jogurt, owoce, dżem, miód, syrop klonowy
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 356 kcal
Białko: 11,1 g
Błonnik: 5,8 g
Węglowodany: 68 g
Cukry: 1,2 g
Tłuszcz: 3,2 g
Czystość biologiczna naszych upraw przewyższa polskie normy ekologiczne gdyż nie stosujemy nawet nawozów siarczanowych, które są dopuszczone w ekologii.
Nasze pola rodzą i plonują tylko siłami natury.
Przy uprawie nasza gryka miała tylko ziemię, słońce, wodę deszczową oraz dużo serca włożonego w pracę.