Mąka Orkiszowa typ 550 5 KG na Bułki i Ciasta Ekologiczna

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 69,00 zł

Cena regularna:

69.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.87805
Producent: Zagroda Boryny
Kod produktu: EKO-5905692366555

Opis

 

 

Mąka Orkiszowa ekologiczna na Bułki i Ciasta typ 550 5 kg

Najczystsza Prawdziwa Mąka Orkiszowa do wypieku przepysznych ciast, biszkoptów oraz chrupiących bułek a także do naleśników, placków itp.

Mąkę zmieliliśmy z naszego własnego orkiszu wyhodowanego w naszym rodzinnym gospodarstwie ekologicznym bez użycia sztucznych nawozów i oprysków. Orkisz mielimy na świeżo małymi partiami w tradycyjnym polskim młynie żarnowym

Nasza Mąka jest tym samym produktem, który sypały na stolnice nasze Prababcie. Zrobiona jest tylko z jednego składnika: przemielonego Bezglifosatowego Orkiszu i nie zawiera żadnych dodatków. Nie ma w niej kwasu askorbinowego, przeciwzbrylaczy, wybielaczy ani konserwantów.

Po otwarciu worka koniecznie proszę powąchać jaki ma cudowny zapach świeżego ziarna. Smacznego :)

Odmiana orkiszu: Schwabenkorn

 


 

Orkisz - Starożytna odmiana pszenicy


 

Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nigdy nie została poddana żadnym modyfikacjom i dlatego jest dużo zdrowsza dla ludzi niż pszenica zwyczajna.

Pszenica orkisz jest bogatym źródłem witamin oraz żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu tryptofan. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera o wiele większą ilość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla układu krążenia oraz dużo fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, hamują procesy alergiczne, wzmacniają odporność. Orkisz jest lekkostrawny i poprzez wysoką zawartość błonnika powoduje na długo uczucie sytości oraz dobre samopoczucie, dając organizmowi mnóstwo energii nawet w stanach zmęczenia.

 


 

 

Czystość biologiczna naszych upraw przewyższa polskie normy ekologiczne gdyż nie stosujemy nawet tych nawozów i oprysków,
które są dopuszczone w rolnictwie ekologicznym.

Nasze pola rodzą i plonują tylko siłami natury.

Przy uprawie nasz orkisz miał tylko ziemię, słońce, wodę deszczową, obornik od naszych krów oraz dużo serca włożonego w pracę.

 


 

Przepis na Domowe bułki orkiszowe

Składniki:

  • 550 g mąki orkiszowej jasnej typ 550
  • 280 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 40 g miękkiego masła
  • opcjonalnie: ziarna (np. sezam, słonecznik) do posypania

Wykonanie:

  1. Rozczyn: Drożdże wymieszaj z cukrem, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstaw na 15 minut.
  2. Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn, resztę wody, sól i masło. Wyrób gładkie ciasto przez 7–10 minut.
  3. Wyrastanie: Przykryj i odstaw na 1 godzinę do podwojenia objętości.
  4. Formowanie: Podziel ciasto na 8–10 części, uformuj bułki. Ułóż na blasze, przykryj i odstaw na 20 minut.
  5. Pieczenie: Posmaruj jajkiem, posyp ziarnami i piecz 20–22 minuty w 210°C. Studź na kratce.

 

 


 

 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 338 kcal

Białko: 12 g

Błonnik: 5,8 g

Węglowodany: 63 g

Cukry: 1,3 g

Tłuszcz: 2,2 g

 


 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl