Mąka Orkiszowa typ 550 5 KG na Bułki i Ciasta Ekologiczna
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Mąka Orkiszowa ekologiczna na Bułki i Ciasta typ 550 5 kg
Najczystsza Prawdziwa Mąka Orkiszowa do wypieku przepysznych ciast, biszkoptów oraz chrupiących bułek a także do naleśników, placków itp.
Mąkę zmieliliśmy z naszego własnego orkiszu wyhodowanego w naszym rodzinnym gospodarstwie ekologicznym bez użycia sztucznych nawozów i oprysków. Orkisz mielimy na świeżo małymi partiami w tradycyjnym polskim młynie żarnowym
Nasza Mąka jest tym samym produktem, który sypały na stolnice nasze Prababcie. Zrobiona jest tylko z jednego składnika: przemielonego Bezglifosatowego Orkiszu i nie zawiera żadnych dodatków. Nie ma w niej kwasu askorbinowego, przeciwzbrylaczy, wybielaczy ani konserwantów.
Po otwarciu worka koniecznie proszę powąchać jaki ma cudowny zapach świeżego ziarna. Smacznego :)
Odmiana orkiszu: Schwabenkorn
Orkisz - Starożytna odmiana pszenicy
Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nigdy nie została poddana żadnym modyfikacjom i dlatego jest dużo zdrowsza dla ludzi niż pszenica zwyczajna.
Pszenica orkisz jest bogatym źródłem witamin oraz żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu tryptofan. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera o wiele większą ilość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla układu krążenia oraz dużo fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, hamują procesy alergiczne, wzmacniają odporność. Orkisz jest lekkostrawny i poprzez wysoką zawartość błonnika powoduje na długo uczucie sytości oraz dobre samopoczucie, dając organizmowi mnóstwo energii nawet w stanach zmęczenia.
Czystość biologiczna naszych upraw przewyższa polskie normy ekologiczne gdyż nie stosujemy nawet tych nawozów i oprysków,
które są dopuszczone w rolnictwie ekologicznym.
Nasze pola rodzą i plonują tylko siłami natury.
Przy uprawie nasz orkisz miał tylko ziemię, słońce, wodę deszczową, obornik od naszych krów oraz dużo serca włożonego w pracę.
Przepis na Domowe bułki orkiszowe
Składniki:
- 550 g mąki orkiszowej jasnej typ 550
- 280 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 40 g miękkiego masła
- opcjonalnie: ziarna (np. sezam, słonecznik) do posypania
Wykonanie:
- Rozczyn: Drożdże wymieszaj z cukrem, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstaw na 15 minut.
- Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn, resztę wody, sól i masło. Wyrób gładkie ciasto przez 7–10 minut.
- Wyrastanie: Przykryj i odstaw na 1 godzinę do podwojenia objętości.
- Formowanie: Podziel ciasto na 8–10 części, uformuj bułki. Ułóż na blasze, przykryj i odstaw na 20 minut.
- Pieczenie: Posmaruj jajkiem, posyp ziarnami i piecz 20–22 minuty w 210°C. Studź na kratce.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 338 kcal
Białko: 12 g
Błonnik: 5,8 g
Węglowodany: 63 g
Cukry: 1,3 g
Tłuszcz: 2,2 g