Mąka Orkiszowa typ 750 5 KG Chlebowa Ekologiczna
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Mąka Orkiszowa Chlebowa typ 750 BIO 5 kg
Typowa mąką chlebowa do wypieku przepysznego domowego chleba. Wyśmienita do użytku w każdym domu i w każdej piekarni. Daje doskonałe zwarte ciasto, bardzo dobrze chłonie wodę i świetnie trzyma teksturę.
Najczystsza prawdziwa Mąka z własnego świeżego Orkiszu wyhodowanego w naszym rodzinnym gospodarstwie ekologicznym bez użycia sztucznych nawozów i oprysków. Orkisz wyrósł na naszym polu na Warmii w miejscowości Knopin w cichym sąsiedztwie rzeki Łyny w totalnej dziczy z daleka od spalin samochodowych i przemysłowych. Orkisz mielimy na świeżo małymi partiami w tradycyjnym młynie żarnowym
Nasza Mąka jest tym samym produktem, który sypały na stolnice nasze Prababcie. Zrobiona jest tylko z jednego składnika: przemielonego Bezglifosatowego Orkiszu i nie zawiera żadnych dodatków. Nie ma w niej kwasu askorbinowego, przeciwzbrylaczy, wybielaczy ani konserwantów.
Mąka ma wspaniały smak i aromat ponieważ pozwoliliśmy naszemu orkiszowi rosnąć tak jak za dawnych lat w bogatym towarzystwie różnorodnych ziół polnych.
Smacznego :)
Odmiana orkiszu: Schwabenkorn
Orkisz - Starożytna odmiana pszenicy
Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nigdy nie została poddana żadnym modyfikacjom i dlatego jest dużo zdrowsza dla ludzi niż pszenica zwyczajna.
Pszenica orkisz jest bogatym źródłem witamin oraz żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu tryptofan. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera o wiele większą ilość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla układu krążenia oraz dużo fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, hamują procesy alergiczne, wzmacniają odporność. Orkisz jest lekkostrawny i poprzez wysoką zawartość błonnika powoduje na długo uczucie sytości oraz dobre samopoczucie, dając organizmowi mnóstwo energii nawet w stanach zmęczenia.
Czystość biologiczna naszych upraw przewyższa polskie normy ekologiczne gdyż nie stosujemy nawet nawozów siarczanowych,
które są dozwolone w ekologii.
Nasze pola rodzą i plonują tylko siłami natury.
Przy uprawie nasz orkisz miał tylko ziemię, słońce, wodę deszczową oraz dużo serca włożonego w pracę.
Przepis na Prosty chleb orkiszowy
Składniki:
- 700 g mąki orkiszowej typ 750
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 330 ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy
- (opcjonalnie) 2 łyżki sezamu lub innych ziaren do posypania
Wykonanie:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól.
- Dodaj oliwę i wodę, wyrób ciasto – powinno być elastyczne i lekko klejące.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej keksówki, przykryj i zostaw na 1,5–2 godziny do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, posmaruj wierzch wodą lub mlekiem i posyp ziarnami.
- Piecz 40 minut w nagrzanym piekarniku (200°C).
- Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź na kratce.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 338 kcal
Białko: 12 g
Błonnik: 5,8 g
Węglowodany: 63 g
Cukry: 1,3 g
Tłuszcz: 2,2 g