Mąka Żytnia typ 720 5 KG Chlebowa Warmia BIO z własnego żyta
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Mąka Żytnia Chlebowa BIO typ 720 5 Kg
Doskonała do wypieku domowego chleba i innego pieczywa oraz do prowadzenia wyśmienitego zakwasu.
Najczystsza prawdziwa Mąka Żytnia z naszego własnego żyta wyhodowanego w rodzinnym gospodarstwie bez użycia sztucznych nawozów i oprysków. Żyto wyrosło na naszym polu na Warmii w miejscowości Knopin w cichym sąsiedztwie rzeki Łyny z dala od spalin samochodowych i przemysłowych.
Nasza Mąka jest tym samym produktem, który sypały na stolnice nasze Prababcie. Zrobiona jest tylko z jednego składnika: przemielonego Bezglifosatowego Żyta i nie zawiera żadnych dodatków. Nie ma w niej kwasu askorbinowego, przeciwzbrylaczy, wybielaczy ani konserwantów.
Mąkę mielimy na świeżo malutkimi partiami.
Po otwarciu worka koniecznie proszę powąchać jaki ma cudowny zapach świeżego ziarna. Smacznego :)
Czystość biologiczna naszych upraw przewyższa polskie normy ekologiczne gdyż nie stosujemy nawet tych nawozów i oprysków, które są dopuszczone w rolnictwie ekologicznym.
Przy uprawie nasze żyto miało tylko ziemię, słońce, wodę deszczową, obornik od naszych krów oraz dużo serca włożonego w pracę.
Przepis na Chleb żytni lekki
Składniki:
-
500 g mąki żytniej typ 720
-
350–400 ml wody
-
7 g suchych drożdży
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
-
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
-
Drożdże wymieszaj z letnią wodą i miodem.
-
Wymieszaj z mąką, solą i oliwą – ciasto będzie lejące, to normalne.
-
Przelej do formy wyłożonej papierem, odstaw na 1–1,5 godziny.
-
Piecz 40–45 minut w 200°C.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 319 kcal
Białko: 7,8 g
Błonnik: 8,6 g
Węglowodany: 74,1 g
Cukry: 2,4 g
Tłuszcz: 2,2 g