Mąka z Płaskurki typ 1850 20 KG Pełnoziarnista BIO

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 298,00 zł

Cena regularna:

298.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Zagroda Boryny
Kod produktu: EKO-5905386756556

Opis

 

 

Mąka z Płaskurki Pełnoziarnista typ 1850 BIO 20 Kg

Przepyszna i prozdrowotna mąka z Pszenicy Płaskurki o łagodnym orzechowym smaku do wypieku domowego chleba i innego pieczywa oraz wyśmienitych wyrobów z własnej mąki jak makaron czy kluski.

Płaskurka wyhodowana w naszym rodzinnym gospodarstwie ekologicznym bez użycia sztucznych nawozów i oprysków. Płaskurka wyrosła na naszym polu na Warmii w miejscowości Kabikiejmy w totalnej dziczy z daleka od spalin samochodowych i przemysłowych.

Nasza Mąka jest tym samym produktem, który sypały na stolnice nasze Prababcie. Zrobiona jest tylko z jednego składnika: przemielonej Bezglifosatowej Płaskurki i nie zawiera żadnych dodatków. Nie ma w niej kwasu askorbinowego, przeciwzbrylaczy, wybielaczy ani konserwantów.

Mąka ma niepowtarzalny smak i aromat ponieważ pozwoliliśmy naszej płaskurce rosnąć tak jak za dawnych lat w bogatym towarzystwie różnorodnych ziół polnych. Robimy ją zawsze na świeżo malutkimi partiami.

Smacznego : )

 

.






Płaskurka - Pradawna starsza siostra orkiszu

Płaskurka jest zbożem prozdrowotnym i starszym jeszcze od orkiszu. Jest pradawnym zbożem macierzystym, które nigdy nie zostało poddane żadnym modyfikacjom dlatego jest dużo zdrowsza dla naszego organizmu niż pszenica zwyczajna. Płaskurka zawiera mnóstwo błonnika oraz fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, hamują procesy alergiczne oraz wzmacniają odporność. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu tryptofan.

 


 

 

Czystość biologiczna naszych upraw przewyższa polskie normy ekologiczne gdyż nie stosujemy nawet nawozów siarczanowych,
które są dopuszczone w ekologii.

Nasze pola rodzą i plonują tylko siłami natury.

Przy uprawie nasza płaskurka miała tylko ziemię, słońce, wodę deszczową oraz dużo serca włożonego w pracę.

 


  

Przepis na Ciastka orkiszowo-płaskurkowe 

Składniki:

  • 100 g mąki z płaskurki
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 80 ml oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • (opcjonalnie: garść orzechów, kawałki czekolady, rodzynki, cynamon)

Wykonanie:

  1. W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia i sól.
  2. W osobnej misce połącz jajko, olej i miód.
  3. Połącz suche i mokre składniki, dodaj dodatki jeśli chcesz.
  4. Formuj kulki, spłaszcz i ułóż na blasze z papierem.
  5. Piecz 12–15 minut w 180°C, aż będą lekko złociste.

 


 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 343 kcal

Białko: 14,1 g

Błonnik: 9,5 g

Węglowodany: 61 g

Cukry: 1,6 g

Tłuszcz: 2,6 g

 


 
 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl