Mieszanka Chlebowa 10 KG Zdrowotna Orkisz + Żyto EKO
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Mieszanka Chlebowa Orkisz + Żyto 10 kg
|
Przepyszny smak tradycyjnego chleba dokładnie taki sam jak 100 lat temu. Najsmaczniejsza mieszanka chlebowa: mąka chlebowa orkiszowa 750 i chlebowa żytnia 720 w proporcjach 50/50. Wystarczy dodać do mieszanki odrobinę soli, wodę i drożdże (lub zakwas) i ciasto na chlebek gotowe.
Mąki zmielone ze zbóż wyhodowanych w małym rodzinnym gospodarstwie tradycyjnymi metodami bez użycia glifosatu. Orkisz i Żyto wyrosły na Warmii w totalnej dziczy z daleka od spalin samochodowych i przemysłowych.
Nasza Mieszanka jest tym samym produktem, który sypały na stolnice nasze Prababcie. Zrobiona jest tylko z dwóch składników: przemielonego Bezglifosatowego Orkiszu i Bezglifosatowego Żyta - nie zawiera więcej żadnych dodatków. Nie ma w niej kwasu askorbinowego, przeciwzbrylaczy, wybielaczy ani konserwantów.
Mieszanka ma wyjątkowy smak i aromat ponieważ mielimy ją na świeżo bardzo malutkimi partiami.
Smacznego :)
Orkisz - Starożytna odmiana pszenicy
Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nigdy nie została poddana żadnym modyfikacjom i dlatego jest dużo zdrowsza dla ludzi niż pszenica zwyczajna.
Pszenica orkisz jest bogatym źródłem witamin oraz żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu tryptofan. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera o wiele większą ilość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla układu krążenia oraz dużo fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, hamują procesy alergiczne, wzmacniają odporność. Orkisz jest lekkostrawny i poprzez wysoką zawartość błonnika powoduje na długo uczucie sytości oraz dobre samopoczucie, dając organizmowi mnóstwo energii nawet w stanach zmęczenia.
Odmiana Orkiszu: Schwabenkorn
Orkisz i Żyto uprawiane metodą tradycyjną nie poddane zabiegowi desykacji glifosatem.
Czysta i zdrowa żywność dla Ciebie i Twojej rodziny wolna od rakotwórczego glifosatu
Przepis na Najprostszy chleb (drożdżowy)
Składniki:
500g mieszanki chlebowej
350 ml letniej wody
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Wyrób ciasto przez kilka minut – ręką lub łyżką. Przykryj i odstaw na 1–1,5 godziny do wyrośnięcia.
2. Przełóż do keksówki i zostaw jeszcze na 30 minut.
3. Piecz 10 minut w 220°C, potem 30–35 minut w 200°C.
4. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 329 kcal
Białko: 10,5 g
Błonnik: 4,8 g
Węglowodany: 66,8 g
Cukry: 1,3 g
Tłuszcz: 1,6 g