Mieszanka Chlebowa Zdrowotna Orkisz + Żyto 10 KG EKO
Opis
Mieszanka Chlebowa Orkisz + Żyto BIO 10 kg
- Mąka Orkiszowa typ 750 BIO (50%)
- Mąka Żytnia typ 720 BIO (50%)
Przepyszny smak tradycyjnego chleba dokładnie taki sam jak 100 lat temu. Najsmaczniejsza mieszanka chlebowa: mąka chlebowa orkiszowa i chlebowa żytnia w proporcjach 50/50. Wystarczy dodać do mieszanki odrobinę soli, wodę i drożdże (lub zakwas) i ciasto na chlebek gotowe.
Mąki zmielone z naszych własnych zbóż (orkiszu i żyta) wyhodowanych w naszym ekologicznym rodzinnym gospodarstwie rolnym. Mąki mielimy na świeżo małymi partiami w tradycyjnym polskim młynie żarnowym.
Jest wiele różnych przepisów na chleb ale orkisz + żyto 50/50 po prostu wymiata. W tym smaku zakocha się każdy dorosły i każde dziecko. Smacznego :)
Orkisz - Starożytna odmiana pszenicy
Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nigdy nie została poddana żadnym modyfikacjom i dlatego jest dużo zdrowsza dla ludzi niż pszenica zwyczajna.
Pszenica orkisz jest bogatym źródłem witamin oraz żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu tryptofan. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera o wiele większą ilość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla układu krążenia oraz dużo fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, hamują procesy alergiczne, wzmacniają odporność. Orkisz jest lekkostrawny i poprzez wysoką zawartość błonnika powoduje na długo uczucie sytości oraz dobre samopoczucie, dając organizmowi mnóstwo energii nawet w stanach zmęczenia.
Czystość biologiczna naszych upraw przewyższa polskie normy ekologiczne gdyż nie stosujemy nawet tych nawozów i oprysków,
które są dopuszczone w rolnictwie ekologicznym.
Nasze pola rodzą i plonują tylko siłami natury.
Przy uprawie nasz orkisz i żyto miały tylko ziemię, słońce, wodę deszczową, obornik od naszych krów oraz dużo serca włożonego w pracę.