Pachnąca Mąka Orkiszowa typ 2000 5 KG Pełnoziarnista BIO

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 65,00 zł

Cena regularna:

65.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Zagroda Boryny
Kod produktu: MAKA_ORK_2000_5K

Opis

 

 

Mąka Orkiszowa Pełnoziarnista BIO typ 2000 5 Kg

Przecudowny zapach i smak. Najwyższa zawartość składników odżywczych ze wszystkich mąk Orkiszowych.
Doskonała do wypieku domowego chleba, bułeczek i innego pieczywa oraz wyrobu wyśmienitych makaronów.

Najczystsza prawdziwa Mąka razowa z własnego Orkiszu wyhodowanego w naszym rodzinnym gospodarstwie bez użycia sztucznych nawozów i oprysków.
Orkisz wyrósł na naszym polu na Warmii w miejscowości Kabikiejmy w totalnej dziczy z daleka od spalin samochodowych i przemysłowych.

Nasza Mąka jest tym samym produktem, który sypały na stolnice nasze Prababcie. Zrobiona jest tylko z jednego składnika: przemielonego Bezglifosatowego Orkiszu i nie zawiera żadnych dodatków. Nie ma w niej kwasu askorbinowego, przeciwzbrylaczy, wybielaczy ani konserwantów.

Mąkę mielimy na świeżo bardzo malutkimi partiami - dlatego tak pięknie pachnie świeżym ziarnem. Koniecznie proszę powąchać po otwarciu worka : )

Odmiana orkiszu: Schwabenkorn




 

Orkisz - Starożytna odmiana pszenicy


 

Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nigdy nie została poddana żadnym modyfikacjom i dlatego jest dużo zdrowsza dla ludzi niż pszenica zwyczajna.

Pszenica orkisz jest bogatym źródłem witamin oraz żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu tryptofan. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera o wiele większą ilość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla układu krążenia oraz dużo fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, hamują procesy alergiczne, wzmacniają odporność. Orkisz jest lekkostrawny i poprzez wysoką zawartość błonnika powoduje na długo uczucie sytości oraz dobre samopoczucie, dając organizmowi mnóstwo energii nawet w stanach zmęczenia.

 


 

 

Czystość biologiczna naszych upraw przewyższa polskie normy ekologiczne gdyż nie stosujemy nawet tych nawozów i oprysków,
które są dopuszczone w rolnictwie ekologicznym.

Nasze pola rodzą i plonują tylko siłami natury.

Przy uprawie nasz orkisz miał tylko ziemię, słońce, wodę deszczową, obornik od naszych krów oraz dużo serca włożonego w pracę.

 


 

Przepis na Zdrowe ciasto bananowe

Składniki:

  • 3 banany

  • 2 jajka

  • 100 ml oleju lub roztopionego masła

  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody

  • szczypta soli

  • (opcjonalnie: orzechy, cynamon, kawałki gorzkiej czekolady)

Wykonanie:

  1. Rozgnieć banany, wymieszaj z jajkami i tłuszczem.

  2. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.

  3. Przelej do foremki i piecz 45 minut w 180°C.

  4. Ostudź i podawaj jako zdrową przekąskę lub śniadanie.

 


 

 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 338 kcal

Białko: 12 g

Błonnik: 5,8 g

Węglowodany: 63 g

Cukry: 1,3 g

Tłuszcz: 2,2 g

 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Graham, Mąka Razowa

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl