Pachnąca Mąka Orkiszowa typ 2000 5 KG Pełnoziarnista BIO
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Mąka Orkiszowa Pełnoziarnista BIO typ 2000 5 Kg
Przecudowny zapach i smak. Najwyższa zawartość składników odżywczych ze wszystkich mąk Orkiszowych.
Doskonała do wypieku domowego chleba, bułeczek i innego pieczywa oraz wyrobu wyśmienitych makaronów.
Najczystsza prawdziwa Mąka razowa z własnego Orkiszu wyhodowanego w naszym rodzinnym gospodarstwie bez użycia sztucznych nawozów i oprysków.
Orkisz wyrósł na naszym polu na Warmii w miejscowości Kabikiejmy w totalnej dziczy z daleka od spalin samochodowych i przemysłowych.
Nasza Mąka jest tym samym produktem, który sypały na stolnice nasze Prababcie. Zrobiona jest tylko z jednego składnika: przemielonego Bezglifosatowego Orkiszu i nie zawiera żadnych dodatków. Nie ma w niej kwasu askorbinowego, przeciwzbrylaczy, wybielaczy ani konserwantów.
Mąkę mielimy na świeżo bardzo malutkimi partiami - dlatego tak pięknie pachnie świeżym ziarnem. Koniecznie proszę powąchać po otwarciu worka : )
Odmiana orkiszu: Schwabenkorn
Orkisz - Starożytna odmiana pszenicy
Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nigdy nie została poddana żadnym modyfikacjom i dlatego jest dużo zdrowsza dla ludzi niż pszenica zwyczajna.
Pszenica orkisz jest bogatym źródłem witamin oraz żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu tryptofan. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera o wiele większą ilość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla układu krążenia oraz dużo fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, hamują procesy alergiczne, wzmacniają odporność. Orkisz jest lekkostrawny i poprzez wysoką zawartość błonnika powoduje na długo uczucie sytości oraz dobre samopoczucie, dając organizmowi mnóstwo energii nawet w stanach zmęczenia.
Czystość biologiczna naszych upraw przewyższa polskie normy ekologiczne gdyż nie stosujemy nawet tych nawozów i oprysków,
które są dopuszczone w rolnictwie ekologicznym.
Nasze pola rodzą i plonują tylko siłami natury.
Przy uprawie nasz orkisz miał tylko ziemię, słońce, wodę deszczową, obornik od naszych krów oraz dużo serca włożonego w pracę.
Przepis na Zdrowe ciasto bananowe
Składniki:
-
3 banany
-
2 jajka
-
100 ml oleju lub roztopionego masła
-
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody
-
szczypta soli
-
(opcjonalnie: orzechy, cynamon, kawałki gorzkiej czekolady)
Wykonanie:
-
Rozgnieć banany, wymieszaj z jajkami i tłuszczem.
-
Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
-
Przelej do foremki i piecz 45 minut w 180°C.
-
Ostudź i podawaj jako zdrową przekąskę lub śniadanie.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 338 kcal
Białko: 12 g
Błonnik: 5,8 g
Węglowodany: 63 g
Cukry: 1,3 g
Tłuszcz: 2,2 g




Graham, Mąka Razowa