Świeża Mąka Pszenna typ 750 5 KG Chlebowa Ekologiczna
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Mąka Pszenna Chlebowa typ 750 5 Kg BIO
Typowa mąką chlebowa do wypieku przepysznego domowego chleba. Wyśmienita do użytku w każdym domu i w każdej piekarni. Daje doskonałe zwarte ciasto, bardzo dobrze chłonie wodę i świetnie trzyma teksturę.
Najczystsza prawdziwa Mąka z własnej Pszenicy wyhodowanej w naszym rodzinnym gospodarstwie ekologicznym bez użycia sztucznych nawozów i oprysków. Pszenica wyrosła na naszym polu na Warmii w miejscowości Knopin w cichym sąsiedztwie rzeki Łyny w totalnej dziczy z daleka od spalin samochodowych i przemysłowych.
Nasza Mąka jest tym samym produktem, który sypały na stolnice nasze Prababcie. Zrobiona jest tylko z jednego składnika: przemielonej Bezglifosatowej Pszenicy i nie zawiera żadnych dodatków. Nie ma w niej kwasu askorbinowego, przeciwzbrylaczy, wybielaczy ani konserwantów.
Mąkę mielimy na świeżo malutkimi partiami.
Mąka ma wspaniały smak i aromat ponieważ pozwoliliśmy naszej pszenicy rosnąć tak jak za dawnych lat w bogatym towarzystwie różnorodnych ziół polnych.
Smacznego :)
które są dopuszczone w rolnictwie ekologicznym.
Nasze pola rodzą i plonują tylko siłami natury.
Przy uprawie nasza pszenica miała tylko ziemię, słońce, wodę deszczową oraz dużo serca włożonego w pracę.
Przepis na Domowy chleb pszenny na drożdżach
Składniki:
- 700 g mąki pszennej typ 750
- 400 ml letniej wody
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
- W misce rozpuść drożdże i cukier w wodzie, odstaw na 10 minut.
- Dodaj mąkę, sól i oliwę – wyrób elastyczne ciasto przez 10 minut.
- Przykryj i odstaw na 1–1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Przełóż do formy lub uformuj bochenek, odstaw na 30 minut.
- Piecz 40–45 minut w 220°C (najlepiej z parą przez pierwsze 10 minut).
- Studź na kratce.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 326 kcal
Białko: 9,2 g
Błonnik: 5,5 g
Węglowodany: 73,7 g
Cukry: 0,6 g
Tłuszcz: 1,7 g