Groch Żółty 5 KG na Grochówkę Łuskany Połówki bez Glifosatu
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Groch żółty Łuskany Połówki BIO 5 Kg
Doskonały do wszelkich potraw takich jak grochówka, groch z kapustą oraz jako nadzienie do pierogów, past do chleba, pasztetów itp. Z grochu wychodzą również znakomite: puree, pasty kanapkowych, a także wegetariańskie burgery czy gulasz.
Dzięki swoim właściwościom odżywczym groch żółty stanowi znakomity zamiennik mięsa w diecie roślinnej. Posiłki na bazie grochu są bardzo sycące i doskonale sprzyjają odchudzaniu.
Groch jest bezcennym źródłem białka roślinnego oraz węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B, żelaza, magnezu oraz innych cennych składników mineralnych. Usprawnia trawienie oraz neutralizuje zakwaszające działanie pokarmów.
Groch wyhodowany został w naszym rodzinnym gospodarstwie bez użycia sztucznych nawozów i oprysków.
Nasze pola rodzą i plonują tylko siłami natury.
Przy uprawie nasz groch miał tylko ziemię, słońce, wodę deszczową oraz dużo serca włożonego w pracę.
Przepis na Pastę z grochu z cebulką i majerankiem
Składniki:
• 1 szklanka grochu żółtego łuskanego (połówki)
• 2 cebule, drobno posiekane
• 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
• 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
• 1 łyżeczka majeranku
• sól i pieprz do smaku
• (opcjonalnie: 1 łyżka sosu sojowego, papryka wędzona, kminek)
Wykonanie:
-
Przepłucz groch i ugotuj w niewielkiej ilości wody (ok. 2 szklanki) do miękkości – aż zacznie się rozpadać (ok. 30 minut).
-
Na patelni zeszklij cebulę na oleju, pod koniec dodaj czosnek i majeranek.
-
Połącz cebulkę z ugotowanym grochem i przyprawami.
-
Zblenduj całość na gładką lub grudkowatą pastę – jak lubisz.
-
Podawaj na chlebie, z kiszonym ogórkiem, szczypiorkiem lub rzodkiewką.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 330 kcal
Białko: 22,0 g
Błonnik: 16,0 g
Węglowodany: 53 g
Cukry: 2,0 g
Tłuszcz: 1,5 g