Kasza Jęczmienna 10 KG Pęczak Warmia bez glifosatu

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 79,00 zł

Cena regularna:

79.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Zagroda Boryny
Kod produktu: EKO-5905692366128

Opis


 

Kasza Jęczmienna Pęczak bez glifosatu 10 Kg

Kasza jęczmienna pęczak jest znakomita jako dodatek do mięs, warzyw, sosów, gulaszu oraz idealna do dań jednogarnkowych. Może być również głównym składnikiem przepysznego odżywczego śniadania na słodko lub słono, z dodatkiem owoców, orzechów lub bakalii jest pełnowartościowym sycącym posiłkiem dającym energię na długi czas. Można ją gotować na wodzie lub mleku zwykłym albo roślinnym.

Kasza zrobiona tylko i wyłącznie z naszego warmińskiego Jęczmienia wyhodowanego tradycyjnymi metodami bez użycia glifosatu. Jęczmień  obłuskujemy na świeżo malutkimi partiami.

Smacznego : )



 

Jęczmień uprawiany metodą tradycyjną nie poddany zabiegowi desykacji glifosatem.

Czysta i zdrowa żywność dla Ciebie i Twojej rodziny wolna od rakotwórczego glifosatu.

 


 

 

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Dodajemy płaską łyżeczkę soli (można dodać również łyżeczkę oleju). Kaszę jęczmienną płuczemy pod bieżącą wodą i wsypujemy ją do gotującej wody. Czekamy aż się znowu zagotuje lekko mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę pod przykryciem z lekkim otwarciem przez około 15-20 minut. Od czasu do czasu lekko mieszamy. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek na 5 minut pod przykryciem.

Smacznego : )

 

 


  

Przepis na Pęczak z pieczoną dynią i fetą (na ciepło lub na sałatkę)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak (suchej)

  • 2 szklanki wody lub bulionu

  • 200 g dyni (np. hokkaido lub piżmowa), pokrojonej w kostkę

  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

  • 1 ząbek czosnku

  • 2–3 łyżki oliwy

  • 100 g sera feta (lub sera koziego)

  • garść pestek dyni lub słonecznika (prażonych)

  • sól, pieprz, zioła: tymianek, rozmaryn, oregano

Wykonanie:

  1. Dynię, cebulę i czosnek skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Piecz w 190°C przez ok. 25 minut, aż będzie miękka i lekko rumiana.

  2. Pęczak przepłucz i ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie lub bulionie (ok. 20–25 minut).

  3. Gdy kasza i warzywa są gotowe, wymieszaj je razem w dużej misce.

  4. Dodaj pokruszoną fetę i prażone pestki.

  5. Podawaj od razu na ciepło lub po ostudzeniu jako sałatkę.

 


 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 354 kcal

Białko: 9,3 g

Błonnik: 15,6 g

Węglowodany: 73,4 g

Cukry: 0,8 g

Tłuszcz: 2,1 g

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl