Kasza Jęczmienna Wiejska 20 KG Gruba Warmia bez Glifosatu
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalni
Opis


Kasza Jęczmienna Pęczak bez glifosatu 20 Kg
Kasza jęczmienna Wiejska jest znakomita jako dodatek do zup, mięs, warzyw, sosów, gulaszu oraz idealna do dań jednogarnkowych. Może być również głównym składnikiem przepysznego odżywczego śniadania na słodko lub słono, z dodatkiem owoców, orzechów lub bakalii jest pełnowartościowym sycącym posiłkiem dającym energię na długi czas. Można ją gotować na wodzie lub mleku zwykłym albo roślinnym.
Kasza zrobiona tylko i wyłącznie z Jęczmienia wyhodowanego tradycyjnymi metodami bez użycia glifosatu. Jęczmień obłuskany jest świeżo malutkimi partiami.
Smacznego : )
Jęczmień uprawiany metodą tradycyjną nie poddany zabiegowi desykacji glifosatem.
Czysta i zdrowa żywność dla Ciebie i Twojej rodziny wolna od rakotwórczego glifosatu.
Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Dodajemy płaską łyżeczkę soli (można dodać również łyżeczkę oleju). Kaszę jęczmienną płuczemy pod bieżącą wodą i wsypujemy ją do gotującej wody. Czekamy aż się znowu zagotuje lekko mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę pod przykryciem z lekkim otwarciem przez około 15-20 minut. Od czasu do czasu lekko mieszamy. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek na 5 minut pod przykryciem.
Smacznego : )
Przepis na Risotto z kaszy jęczmiennej z pieczarkami i warzywami
Składniki:
-
1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej (suchej)
-
250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
-
1 marchewka, starta
-
1 cebula, drobno posiekana
-
1 ząbek czosnku, przeciśnięty
-
2–3 łyżki oliwy lub masła
-
3 szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego
-
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
-
sól, pieprz, tymianek, majeranek – do smaku
-
(opcjonalnie: natka pietruszki i starty ser do podania)
Wykonanie:
-
Kaszę dokładnie przepłucz na sicie.
-
Na patelni lub w garnku z grubym dnem podsmaż cebulę, czosnek, potem dodaj pieczarki i marchewkę. Duś 5 minut.
-
Dodaj kaszę i smaż chwilę, mieszając.
-
Stopniowo dolewaj gorący bulion , mieszając i gotując na małym ogniu ok. 30 minut – aż kasza wchłonie płyn i zmięknie.
-
Dopraw do smaku, możesz dodać sos sojowy dla głębi.
-
Podawaj na ciepło, posypane natką i startym serem (np. parmezanem lub twarogiem wędzonym).
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 352 kcal
Białko: 9,0 g
Błonnik: 14,5 g
Węglowodany: 72,0 g
Cukry: 0,7 g
Tłuszcz: 2,2 g


