Kasza Jęczmienna Wiejska 5 KG Gruba Warmia bez glifosatu

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 49,00 zł

Cena regularna:

49.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Zagroda Boryny
Kod produktu: 5905692366692

Opis


 

Kasza Jęczmienna Pęczak bez glifosatu 5 Kg

Kasza jęczmienna Wiejska jest znakomita jako dodatek do zup, mięs, warzyw, sosów, gulaszu oraz idealna do dań jednogarnkowych. Może być również głównym składnikiem przepysznego odżywczego śniadania na słodko lub słono, z dodatkiem owoców, orzechów lub bakalii jest pełnowartościowym sycącym posiłkiem dającym energię na długi czas. Można ją gotować na wodzie lub mleku zwykłym albo roślinnym.

Kasza zrobiona tylko i wyłącznie z Jęczmienia wyhodowanego tradycyjnymi metodami bez użycia glifosatu. Jęczmień  obłuskany jest świeżo malutkimi partiami.

Smacznego : )



 

Jęczmień uprawiany metodą tradycyjną nie poddany zabiegowi desykacji glifosatem.

Czysta i zdrowa żywność dla Ciebie i Twojej rodziny wolna od rakotwórczego glifosatu.

 


 

 

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Dodajemy płaską łyżeczkę soli (można dodać również łyżeczkę oleju). Kaszę jęczmienną płuczemy pod bieżącą wodą i wsypujemy ją do gotującej wody. Czekamy aż się znowu zagotuje lekko mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę pod przykryciem z lekkim otwarciem przez około 15-20 minut. Od czasu do czasu lekko mieszamy. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek na 5 minut pod przykryciem.

Smacznego : )

 

 


  

Przepis na Risotto z kaszy jęczmiennej z pieczarkami i warzywami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej (suchej)

  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki

  • 1 marchewka, starta

  • 1 cebula, drobno posiekana

  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty

  • 2–3 łyżki oliwy lub masła

  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego

  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)

  • sól, pieprz, tymianek, majeranek – do smaku

  • (opcjonalnie: natka pietruszki i starty ser do podania)

Wykonanie:

  1. Kaszę dokładnie przepłucz na sicie.

  2. Na patelni lub w garnku z grubym dnem podsmaż cebulę, czosnek, potem dodaj pieczarki i marchewkę. Duś 5 minut.

  3. Dodaj kaszę i smaż chwilę, mieszając.

  4. Stopniowo dolewaj gorący bulion (jak do risotto), mieszając i gotując na małym ogniu ok. 30 minut – aż kasza wchłonie płyn i zmięknie.

  5. Dopraw do smaku, możesz dodać sos sojowy dla głębi.

  6. Podawaj na ciepło, posypane natką i startym serem (np. parmezanem lub twarogiem wędzonym).

 


 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 352 kcal

Białko: 9,0 g

Błonnik: 14,5 g

Węglowodany: 72,0 g

Cukry: 0,7 g

Tłuszcz: 2,2 g

 


 

 

 

 

   

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl