Mąka z Samopszy typ 1850 5 KG Pełnoziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalni
Opis


Mąka z Samopszy Pełnoziarnista typ 1850 5 Kg
Przepyszna i prozdrowotna mąka z Pszenicy Samopszy o łagodnym orzechowym smaku i niepowtarzalnym złocistym kolorze. Idealna do wypieku domowego chleba i innego pieczywa, wyśmienitych ciast i deserów oraz domowych wyrobów jak makaron czy kluski.
Samopsza wyhodowana bez użycia glifosatu.
Nasza Mąka jest tym samym produktem, który sypały na stolnice nasze Prababcie. Zrobiona jest tylko z jednego składnika: przemielonej Bezglifosatowej Samopszy i nie zawiera żadnych dodatków. Nie ma w niej kwasu askorbinowego, przeciwzbrylaczy, wybielaczy ani konserwantów.
Mąka ma niepowtarzalny smak i aromat ponieważ samopsza rośnie tak jak za dawnych lat w bogatym towarzystwie różnorodnych ziół polnych. Robiona jest zawsze na świeżo malutkimi partiami.
Smacznego : )

Samopsza - Pradawna starsza siostra orkiszu
Samopsza jest zbożem prozdrowotnym i starszym jeszcze od orkiszu. Jest pradawnym zbożem macierzystym, które nigdy nie zostało poddane żadnym modyfikacjom dlatego jest dużo zdrowsza dla naszego organizmu niż pszenica zwyczajna. Samopsza zawiera mnóstwo błonnika oraz fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, hamują procesy alergiczne oraz wzmacniają odporność. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu tryptofan.

Czysta i zdrowa pasza dla Twoich zwierząt wolna od rakotwórczego glifosatu.
Samopsza uprawiane metodą tradycyjną nie poddana zabiegowi desykacji glifosatem.
Przepis na Pełnoziarniste brownie z samopszy
Składniki:
-
100 g mąki z samopszy
-
100 g gorzkiej czekolady
-
100 g masła
-
2 jajka
-
80 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
(opcjonalnie: orzechy, żurawina, chili)
Wykonanie:
-
Roztop masło z czekoladą, przestudź.
-
Wymieszaj jajka z cukrem, dodaj suche składniki, potem czekoladę.
-
Wylej do foremki, piecz 20–25 minut w 175°C (nie przesusz – środek ma być wilgotny).
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 342 kcal
Białko: 12,5 g
Błonnik: 3 g
Węglowodany: 65 g
Cukry: 1,2 g
Tłuszcz: 1,7 g



einkorn, mąka einkornowa
