Mieszanka Chlebowa 10 KG Baltonowska Pszenno Żytnia
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Mieszanka Chlebowa Baltonowska Pszenno Żytnia 10 kg
|
Przepyszny smak tradycyjnego chleba dokładnie taki sam jak 100 lat temu. Najpopularniejsza Baltonowska mieszanka chlebowa: mąka chlebowa pszenna 750 i chlebowa żytnia 720 w proporcjach 50/50. Wystarczy dodać do mieszanki odrobinę soli, wodę i drożdże (lub zakwas) i ciasto na chlebek gotowe.
Mąki zmielone ze zbóż wyhodowanych w małym rodzinnym gospodarstwie tradycyjnymi metodami bez użycia glifosatu. Pszenica i Żyto wyrosły na Warmii w totalnej dziczy z daleka od spalin samochodowych i przemysłowych.
Nasza Mieszanka jest tym samym produktem, który sypały na stolnice nasze Prababcie. Zrobiona jest tylko z dwóch składników: przemielonej Bezglifosatowej Pszenicy i Bezglifosatowego Żyta - nie zawiera więcej żadnych dodatków. Nie ma w niej kwasu askorbinowego, przeciwzbrylaczy, wybielaczy ani konserwantów.
Mieszanka ma wyjątkowy smak i aromat ponieważ mielimy ją na świeżo bardzo malutkimi partiami.
Smacznego :)
Pszenica i Żyto uprawiane metodą tradycyjną nie poddane zabiegowi desykacji glifosatem.
Czysta i zdrowa żywność dla Ciebie i Twojej rodziny wolna od rakotwórczego glifosatu.
Przepis na Najprostszy chleb baltonowski (drożdżowy)
Składniki:
500g mieszanki chlebowej baltonowskiej
350 ml letniej wody
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Wyrób ciasto przez kilka minut – ręką lub łyżką. Przykryj i odstaw na 1–1,5 godziny do wyrośnięcia.
2. Przełóż do keksówki i zostaw jeszcze na 30 minut.
3. Piecz 10 minut w 220°C, potem 30–35 minut w 200°C.
4. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 330 kcal
Białko: 9,5 g
Błonnik: 4,2 g
Węglowodany: 69,5 g
Cukry: 1,0 g
Tłuszcz: 1,3 g