Kasza Jaglana 10 KG Staropolska Warmia bez glifosatu

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 118,00 zł

Cena regularna:

118.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Zagroda Boryny
Kod produktu: EKO-5905692366159

Opis


 

Kasza Jaglana Staropolska bez glifosatu 10 Kg

Kasza Jaglana z pełnego ziarna prosa jest znakomita jako dodatek do mięs, warzyw, sosów, gulaszu oraz idealna do dań jednogarnkowych. Może być również głównym składnikiem przepysznego odżywczego śniadania na słodko lub słono, z dodatkiem owoców, orzechów lub bakalii jest pełnowartościowym sycącym posiłkiem dającym energię na długi czas. Można ją gotować na wodzie lub mleku zwykłym albo roślinnym.

Kasza zrobiona tylko i wyłącznie z naszego warmińskiego Prosa wyhodowanego tradycyjnymi metodami bez użycia glifosatu. Proso obłuskujemy na świeżo malutkimi partiami.

Smacznego : )



 

Proso uprawiane metodą tradycyjną nie poddane zabiegowi desykacji glifosatem.

Czysta i zdrowa żywność dla Ciebie i Twojej rodziny wolna od rakotwórczego glifosatu.

 


 

 

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Dodajemy płaską łyżeczkę soli (można dodać również dwie łyżeczki oleju). Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą (najlepiej gorącą) wodą i wsypujemy ją do gotującej się wody. Czekamy aż się znowu zagotuje lekko mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę pod przykryciem z lekkim otwarciem przez około 15-20 minut. Nie mieszamy w trakcie gotowania bo zrobi się papka. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek na 5 minut pod przykryciem.

Smacznego : )

 


  

Przepis na Sernik z kaszy jaglanej 

Składniki na spód:

  • 150 g płatków owsianych

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 2–3 łyżki miodu lub syropu klonowego

Masa jaglana:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)

  • 2 szklanki wody

  • 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego

  • 3–4 łyżki miodu lub syropu klonowego

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • sok z 1/2 cytryny

  • szczypta soli

  • (opcjonalnie: garść orzechów, rodzynków lub skórki pomarańczowej)

Wykonanie:

  1. Kaszę przepłucz na sicie wrzątkiem, potem zimną wodą – żeby nie była gorzka.

  2. Ugotuj ją w wodzie z mlekiem i szczyptą soli, aż będzie bardzo miękka i kleista (ok. 15–20 minut).

  3. Przestudzoną kaszę zblenduj na gładki krem z miodem, wanilią i sokiem z cytryny.

  4. Spód: Wymieszaj składniki i dociśnij do dna tortownicy (średnica ok. 20 cm).

  5. Na spód wyłóż masę jaglaną, wygładź wierzch.

  6. Wstaw do lodówki na min. 2–3 godziny (najlepiej całą noc) – stężeje jak sernik.

  7. Podawaj z owocami, polewą czekoladową lub wiórkami kokosowymi.

 


 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 378 kcal

Białko: 11 g

Błonnik: 3,2 g

Węglowodany: 72,6 g

Cukry: 0,1 g

Tłuszcz: 4,2 g

 


 

 

 

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl