Kasza Jęczmienna 5 KG Pęczak Warmia bez glifosatu

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 49,00 zł

Cena regularna:

49.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Zagroda Boryny
Kod produktu: EKO-5905692366111

Opis


 

Kasza Jęczmienna Pęczak bez glifosatu 5 Kg

Kasza jęczmienna pęczak jest znakomita jako dodatek do mięs, warzyw, sosów, gulaszu oraz idealna do dań jednogarnkowych. Może być również głównym składnikiem przepysznego odżywczego śniadania na słodko lub słono, z dodatkiem owoców, orzechów lub bakalii jest pełnowartościowym sycącym posiłkiem dającym energię na długi czas. Można ją gotować na wodzie lub mleku zwykłym albo roślinnym.

Kasza zrobiona tylko i wyłącznie z naszego warmińskiego Jęczmienia wyhodowanego tradycyjnymi metodami bez użycia glifosatu. Jęczmień  obłuskujemy na świeżo malutkimi partiami.

Smacznego : )



 

Jęczmień uprawiany metodą tradycyjną nie poddany zabiegowi desykacji glifosatem.

Czysta i zdrowa żywność dla Ciebie i Twojej rodziny wolna od rakotwórczego glifosatu.

 


 

 

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Dodajemy płaską łyżeczkę soli (można dodać również łyżeczkę oleju). Kaszę jęczmienną płuczemy pod bieżącą wodą i wsypujemy ją do gotującej wody. Czekamy aż się znowu zagotuje lekko mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę pod przykryciem z lekkim otwarciem przez około 15-20 minut. Od czasu do czasu lekko mieszamy. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek na 5 minut pod przykryciem.

Smacznego : )

 

 


  

Przepis na Pęczak z pieczoną dynią i fetą (na ciepło lub na sałatkę)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak (suchej)

  • 2 szklanki wody lub bulionu

  • 200 g dyni (np. hokkaido lub piżmowa), pokrojonej w kostkę

  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

  • 1 ząbek czosnku

  • 2–3 łyżki oliwy

  • 100 g sera feta (lub sera koziego)

  • garść pestek dyni lub słonecznika (prażonych)

  • sól, pieprz, zioła: tymianek, rozmaryn, oregano

Wykonanie:

  1. Dynię, cebulę i czosnek skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Piecz w 190°C przez ok. 25 minut, aż będzie miękka i lekko rumiana.

  2. Pęczak przepłucz i ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie lub bulionie (ok. 20–25 minut).

  3. Gdy kasza i warzywa są gotowe, wymieszaj je razem w dużej misce.

  4. Dodaj pokruszoną fetę i prażone pestki.

  5. Podawaj od razu na ciepło lub po ostudzeniu jako sałatkę.

 


 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 354 kcal

Białko: 9,3 g

Błonnik: 15,6 g

Węglowodany: 73,4 g

Cukry: 0,8 g

Tłuszcz: 2,1 g

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl